- 0 kr
Sommarens alla färgsprakande bär tillsammans med lakritssmaken i olika former blir en uppfriskande liten tårta som serveras i vackra glas. Toppa gärna tårtan med Salmiakkolasåsen precis före servering.
Ingredienser (4 portioner)
Vit chokladkräm
2 dl cremè fraiche
30 gram vit choklad
1 krm lakritspulver
smaka av med salt
Jordgubbkompott
1 liter jordgubbar
½-1 dl syltsocker
1-2 msk pernod eller pastis
4 skivor sockerkaka
4 dl färska jordgubbar, hallon, blåbär och lingon
2 msk svartvinbärsmarmelad
Salmiakkolasås
ca ½ tsk rålakritsströssel
Gör så här:
1. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro. Rör först ut lite av cremè fraichen i chokladen, och vispa sedan ner all cremè fraiche. Smaka av med lakritspulver och salt.
2. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Koka upp under omröring och låt sedan koka kraftigt ett par minuter tills sockret har lösts upp. Smaka av om det behövs mer socker, men kompotten ska vara ganska syrlig. Dra av plattan och tillsätt pernod.
3. Dela sockerkakan i grova kuber. Krossa rålakritsstång i mortel till ett strössel.
4. Skiva eller dela jordgubbarna i bitar.
5. Varva kräm, sockerkaka, kompott, rålakritsströssel, bär och frukt i små likörglas eller liknande. Beräkna ungefär 2 msk kompott per glas – annars blir det för sött. Ringla Salmiakkolasås mellan varje lager.
6. Garnera med Salmiakkolasås vid servering.